sobota, dubna 14, 2012

Přehnané hubnutí u mladých lidí

V článku, kde Vám dávám možnost mi nadiktovat nějaké téma na psaní, jsem si pro dnešek vybrala další téma. Tentokrát by jedna dotyčná osoba věděla můj celkový názor na hubnutí u mladých dívek, anorexii, bulimií atd. Upřímně jsem nad tím chvíli seděla a přemýšlela, neboť na to mám tak smíšené názory, které nedokážu ani popsat, ale nakonec jsem se dokopala k tomu, že bych něco přeci jenom mohla napsat.

Tumblr_m26l0gxvbr1qeyov3o1_500_large
(foto:http://super-tr4mp.tumblr.com)

Rozhodně prvně řeknu jedno - každý je nějaký a rozhodně proto, že někdo má na to jiný názor, tak ho nebudu odsuzovat nebo mu cpát právě svůj názor. Když to vezmu podle sebe, tak vám řeknu to, že já sama nejsem postava modelky. Mám svoje velké prsa, mám svůj objemný zadeček a jsem prostě holka krev a mlíko. Někdy mě chytne pocit toho, že bych ráda byla hubenější, ale pak si řeknu, že většina holek ve tvaru klacíčku kluky vůbec nebere a bojí se o ně vůbec opřít. Nicméně když člověk chce nějaké to kilo dolů, tak opravdu s rozumem. Když je to člověk s nadváhou a není se sebou spokojen, tak bude změna daleko víc razantní, než když slečinka s 60kg se rozhodne mít najednou 55kg. Vlastně v mém okolí mé kamarádky jsou většinou podobného stylu jako já (někdy se najdou i ty hubené, ovšem ty mají holt rychlejší spalování). 
Osobně jsem se s anorexií a jinou poruchou příjmu potravy nesetkala a doufám, že nesetkám. Je to opravdu věc, která se nepřeje nikomu a většina mladých holek (i můžu) si neuvědomuje, že je to může i zabít. A to pak bolí nejvíc.

Tumblr_m1xhqunfjg1qzl8dio1_500_large
(foto: http://turn-into-the-blue.tumblr.com)

Netuším, kde se vzala ta současná móda v tom, že "letí" holky, které jsou vyzáblé, koukají jim kosti a když zafouká větřík, musí se držet stromu, aby neodlítly. Je to docela zoufalý pohled, když jdu a vidím slečnu s nohama polovičníma, než jsou moje ruce. Ovšem - nebudu přeci házet do jednoho pytle a někteří osoby za to opravdu nemohou, ale .. více méně je většinou chyba na strašně dotyčné slečny. 
Sledování blogů, kde si denně píšou, co jedly (spíš co nejedly) a  navzájem se dámy podporují, je vcelku zajímavá, někdy i na místě, ale většinou je to špatně. Když vidím, jak slečna od rána do večera nic nejedla a tleská si, jak je šťastná, že za chvíli bude "hubená a krásná", tak se chytám za hlavu. Hlavní základ hubnutí a krásné postavy je prostě pravidelně jíst, dostatečně pít a pohyb. Věda na tom žádná není. A trápit své tělo hladem? Ničíte ho, tak neblázněte. 
Co se týče bulímie, to je pro mě hrozná představa. Sama nedokážu vyvolat pocit zvracení, takže mi tohle jde silně proti kůži. Oblafnout tělo, že jste něco snědli a pak to vyzvracet. Geniální způsob.

Tumblr_lxfq3paqx81r5jfh3o1_1280_large
(foto: http://tremblinganchor.tumblr.com)

Takže vlastně co? Já si stojím prostě za názorem - pokud nevážíte X tun, neválcujete lidi v MHD nebo se pod vámi nepropadají židle, tak razantní změna v podobně diety a hubnutí není na místě. Tím ovšem neříkám, že nemáte se sebou něco dělat. Chcete být krásné a přitažlivé? Jezte pravidelně, 5 krát denně, většinou menší porce, dodržujte pravidelný přísun tekutin, dostatečný pohyb a je to. Rozhodně nedělejte to, že rychle rychle přestanete z minuty na minutu jíst. Vaše tělo to nedokáže pochopit a můžete třeba zkolabovat.

Co vy, jaký je váš upřímný názor? Jste v něčem pro nebo proti? 
Zažili jste něco podobného? Ať už na vlastní kůži nebo v okolí?
Co doporučujete ostatním slečnám jako spolehlivou radu? 


34 komentářů:

  1. já mám větší bříško, jinak mám postavu hezkou a už to neřeším, prostě jen začínám trošku cvičit a jíst více zdravého, ale vlastně mi nejde ani tak o hubnutí, jako o nějakou kondici a imunitu :) ty moje rýmičky a kašlíčky mě už neba ;)
    proti aně a mie jsem striktně proti a nehodlám to podporovat, ty holky to podle mě nemají v hlavě vpořádku..naštěstí jsem nic takového nezažila a vyvolat zvracení mi nejde, to bych se spíš poblila s toho, že jsem si ten prst do krku strčila, než z toho, že se prostě pozvracet musím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bříško mám též, ale teď více sportuji, tak mi pomalu a jistě mizí :) Rozhodně máš pravdu - nejde ani tak o to hubnutí a být hubená, ale prostě se cítit dobře, mít nějakou fyzičku a kondici a imunitu :)

      Vymazat
  2. Super článok!! Mám taký istý názor ako ty! Nie som síce ako palička aj keď by som si priala menšie stehná, ale keď sa pozriem na niektoré vyziabnuté dievčatá cítim sa hneď lepšie :) a tiež nechápem dievčatá, ktoré majú normálnu postavu, žiadnu nadváhu a hovoria si ako sú tučné a musia schudnúť!! Pravidelný pohyb a správna strava sú najlepšími pomocníkmi a nie zvracanie, čo hlavne poškodzuje zuby !! Veď predsa nemôžme mať vždy všetko čo chceme !! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to samé - podívám se na slečny, co jsou třikrát vyzáblejší, než já a hned je mi lépe. I když věčně otravuji s typickou větou žen "Nejsem tlustá?" a tak .. :D

      Vymazat
  3. souhlasím s tebou!!! ... a bohužel mám kamarádku, která je anorektička... a nemůže teďka vůbec nabrat. je to šílené. já sama(jak někteří říkají) jsem štíhlá, ale když jsem se necítila, tak jsem dietu držela a dala si více toho pohybu a nebo to cvičení, ale 5x denně jsem jedla a dost pila a mám hlavu:D nechci bít jak klacek:D tak.. asi .. všeho s mírou!:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu kamarádku ti nezávidím, nejhorší je, když na to trpí někdo z tvého okolí a nevíš, co s tím :(
      Ty jsi hubená až až prosím tě :* Nicméně pak stačí jenom cvičit a vypracovat si už hubené tělo na krásné tělo a je to :))

      Vymazat
  4. Naprosto s tebou souhlasím. Ale já sama mám dost často nutkání nejíst a dokonce radost, když někdy něco nesnim. Fakt to má v hlavě i spousta normálních holek (bez poruchy). Je hrozný, jak nám furt někdo cpe pytle kostí v podobě celebrit a tak dále. Ale i já mám kamarádku- 168 cm a 48 kg. A víš co? Ono se to těm klukům líbí. Pořád jak má top postavu a blablabla. Přitom kdyby jí viděli při sportu! Je to takový polínko(já tu holku miluju, ale tohle je prostě pravda), no jsem proti ní mistr. Já protože mam větší boky, tak hned vypadávam v prvním kole posuzování vzhledu. Docela smutný, jak některý kluci souděj. Fakt škoda. Pak si připadam, tak hrozně podřadně:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je to nejhorší. Posuzování holky podle vzhledu. Jasně no, chlapi furt letí na ty super modelky, ale to prostě není to hlavní při hledání partnerky. Chlapi sice o takové holky slintají a přejí si je, ale pak většinou až ze zkušeností poznají, že to zrovna nic extra není :( Můj přítel pořád a dokola říká "Žádnou dietu nedrž, zhubla by si do miniaturních rozměrů a co pak já? Neměl bych Tě za co chytit, neviděl bych tě v noci a bál bych se do tebe trochu opřít."

      Vymazat
  5. já mám bříško a zadek, dříve jsem s tím měla svůj problém, teď mě to nechává chladnou :)) naprosto s tebou souhladím :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :) Když to není zadek o velikosti dvaceti slonů, tak co to tak řešit, viď?:)

      Vymazat
  6. Mám takový příjemný pocit, že ta dotyčná, kdo ti napsal, aby jsi napsala o takových věcech, jsem byla a já a tímto ti moc děkuji že jsi na to zareagovala. Já si myslím, že když ty holky za to nemůžou (fajn i kluci), mají to kvůli stresu atd., tak je na místě je i litovat. Ale když holky píší do deníčků a na blogy jak jsou na sebe hrdé že nic nesnědly, to mi přijde stupidní. Já sama s tím přímo zkušenosti nemám. Dost ale na čtu takový příběhy lidí, kteří začnou hubnout, pak jsou tím posedlí a nakonec někdy i zemřou... Holky jsou naivní, dkyž si myslí, že kostlivce mají kluci raději. Každopádně já sama mám zkušenost s nejezením. Když mne něco trápí, mám starosti, do toho škola, pak náhle další šok, ono to jde lehce potom nejíst. Během týdne jsem někdy zhubla i 3 kila. Já ani nejsem hubená, ale znám i tlustější holky. Takže jsem se vzpamatovala včas a začala zase normálně jíst. Máma mi docela promlouvala do duše už abych jedla, že budu mít vředy atd. No, moje názory na takové hubnutí a na tyto nemoci jsou sporné.

    Každopádně bych do toho schválně spadnout nechtěla, kvůli mé stupidní představě o tom být hubená. Hlavně že jsem v pohodě a šťastná ze života :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud jsi to byla ty, tak jsem ráda, že sis to nakonec i přečetla :) Musím se přiznat taky k tomu nejezení - většinou ve stresu a nebo nestíhám. Bohužel je to teď kvůli práci .. :( Tam opravdu nestíhám jíst. A pak stačí nějaký velký průšvih v rodině nebo kdekoliv a přijde stres a už se nejí (takhle jsem to měla taky, brutální deprese, s kterou mě rodiče táhli skoro do nemocnice a já za tři týdny shodila 12kg) Nejsem na to vůbec hrdá a lituji toho. :(

      Vymazat
    2. Já jsem taky ráda, že jsem si to přečetla (:D) :) No, stres je potvora, takový ten zdravý co má každý, ten co neublíží, je potřeba, ale tyhle stresy kdy nejíš a může to být průšvih, to je pak už fakt špatný :/ Držím ti palce ale ať všechno zvládáš s čistou hlavou, s nadhledem a ať už neuděláš něco čeho by jsi takhle litovala. :) A hodně štěstí do dalších dnů a měj se krásně v práci :)

      Vymazat
  7. Musím s tebou souhlasit. Poslední dobou pořád častěji narážím na blogy, které vedou 60 kilové slečny které měří 175 cm a chtějí zhubnout na 45. Já osobně to absolutně nechápu. Jsem proti tomu. Ale je to jejich problém, jejich boj. Třeba jim časem dojde, že tudy cesta nevede. Jednou jsem nějaké holčině psala, že je to nezdravé, že má právě pravidelně jíst a více se hýbat. No dost mě pak zprdla. Prý že ji vůbec neznám tak ať se ji do toho ne**ru. No...podle mě pokud nechce aby jí tam lidé psali, tak ať si nezakládá blog, ale to jsme zase někde jinde. Podle mě je to spíš "rozežranost", však ony jednou přijdou na to, že holky které je aspoň za co chytit jsou o hodně více přitažlivé než holka kost a kůže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Založí si blog, musí počítat s tím, že ji napíše kdokoliv, od toho to je. Jestli nechce, aby to nikdo četl, tak ať klidně si píše svůj osobní deníček a ne na net. Holky si pak v tomhle stavu pak stojí za svým, nikdo se jim do toho nesmí srát, mají svoji hlavu a ne a ne s nima hnout. Je to jejich boj, to ano, ale stejně je to až skoro smutné :/

      Vymazat
  8. Dva měsícu dozadu mě hodně trápila moje postava, plochá na hrudníku taky zrovna nejsem, menší špíček mám a mám tlustší stehna, zadek normální, celkově moje postava nějak hrozná není. Jsem v normě, to mi stačí. Poslední dobou narážím spíš na názory, že holky píšou, že budou radši objemné s prsy, boky a zadky než kost a kůže, což mě těší! Věřím, že se to klukům líbí více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť ano, radši krev a mlíko a vypadat jako žena, než kost a kůže a budeš vypadat jak seschlý klacek :D :))

      Vymazat
  9. Článek se ti moc povedl! My jsme teď ve škole měli přednášku s jednou holčinou ze čtvrťáků o anorexii a bulimii. Nebylo to ale tak jako vždy, ona si to prožila! Dost jsem ji obdivovala, že o tom dokáže tak mluvit. Nebylo to zrovna teď pro mě moc příjemné, protože se snažím malinko zhubnout. Nejde mi o postavu, s tou jsem smířená. Ani si sebe nedokážu vychrtlou představit, ale ty čísla na váze.. Každopádně holkám, které se dostali do anorexii přeji vůli a víru v v sebe sama..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takovou přednášku od holčin, které si tím prošly, by měly zažít podle mě všichni. Musí to být úžasně poučné, takže jedině dobře, že jste takovou možnost mohli mít :) Závidím vám to ..

      Vymazat
  10. zrovna v pátek jsme s kamarádkou potkali ve městě holku, která měřila minimálně 195 cm a její váhu bych odhadovala sotva na nějakých 45 kilo a to jí možná přidávám..už na dálku jsem si jí všimla (a to jsem na dálku slepá:D) . byl to fakt extrém! když přišla blíž - došlo mi, že to bude asi nějaká modelka..měla takový ten typický výraz v obličeji a byla hezká..akorát jí vylézaly snad všechny kosti co kde má. bylo to doslova ODPORNÉ. líbí se mi štíhlá postava, sama si myslím, že celkem štíhlá jsem a rozhodně nechci hubnout - spíš posiluju na zpevnění postavy:) jinak jím normálně jako jsem jedla vždycky ( a to já jidlo miluju, takže jsem schopná toho spráskat za 2 lidi:D) - akorát do toho posiluju:) nedokážu si představit, že bych třeba za elý den snědla jablko, nebo vubec nic..nikdy bych toho nebyla schopná - už jen proto, že mám zdravý rozum a jak už jsem psala - nemalou chuť k jídlu!:D a kdybych si měla vybrat, tak jsem raději oplácanější, než jak ty slečny na obrázcích!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky neskutečně miluji jídlo :D Je to moje závislost :D Hlavně v poslední době, ale o to víc sportuji a tak :)

      Vymazat
  11. a já zrovna dneska koukala na Primě Love na America's Next Top Model a byla tam holčina, na který bylo jasně vidět, že je anorektička/bulimička ... už jenom jak jsem jí viděla, tak jsem o ní měla děsnej strach.
    Já sama jsem se s anorexií setkala, měla jsem kámošku, která byla prostě fakt kulička...typickej obézní člověk, a po letních prázdninách přišla vychrtlá na kost...všem bylo jasný o co jde, počítala každou kalorii, no příšerný...naštěstí se z toho dostala (asi i díky naší pomoci), ale i když o tom teď mluví, tak říká, že to v ní pořád je...hlídat se, nejíst tolik...prostě je to v hlavě....mě taky nikdo nenamluví, že jsem hubená, prostě to lidem nevěřím...psychika dělá neskutečný věci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt dobře, že se z toho dostala a ještě lepší, že nejspíš díky vám. To je opravdu hezké .. Ale jak říkáš - psychika dělá divy a prostě to v tom člověku zůstane :/

      Vymazat
    2. Ja som si niečim takým prešla.. bola som nromálna baba , len tak trochu "oblejšia". Mala som 56 kilo pri výške 159cm. Zo dňa na deň som prestala normálne jesť, chorobne som počítala kždú kalóriu a tak. Za dva týždne (!!!) som schudla skoro desať kilo a stále sa mi to zdalo málo , stále som sa cítila tlstá. Našťastie , rodina hlavne mama mi z toho pomohly von , dokým som na tom nebola veľmi zle. Teraz mám 52 kilo a snažím sa zdravým životým štýlom dostať na svoju vysnenú váhu - 50 kilo :)

      Vymazat
    3. Tak to je dobře, že jsi z toho venku :)

      Vymazat
  12. úplně s tebou ve všem souhlasím :) navíc mě dost zaujala kampan proti anorexii,kde se nafotila nahá obézní žena s nahou anorektičkou a prostě víc "sexy" mi připadala ta obézní :) http://www.kamoska.cz/zpravicky/koukni-na-kontroverzni-fotky-ktere-upozornuji-na-anorexii.html


    PS: Zvu tě na svou giveaway o parfémy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty fotky jsou opravdu moc krásné, to udělali opravdu dobře! :)

      Vymazat
  13. Já s tebou naprosto souhlasím.. Já jsem odjakživa hubenější.. jsem zase vysoká.. a ani nemám po kom mít větší váhu, rodiče mám oba hubený.. Jím hodně, hlavně doma pořád něco :D přiberu, ale není to na mě vidět.. taky hodně sportuju.. a teď cvičím, né abych zhubla, ale abych měla pevnější a hezčí břicho :). Proto mě dokáže naštvat, když mi někdo řiká, že jsem anorektička a moc hubená. Já si prostě přijdu akorát :)
    Jinak pěkný článek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky nemám ráda, že automaticky se škatulkuje, že všichni jsou anorektičky. Jsou lidi, co si za to můžou sami a pak lidi, co mají prostě rychlejší spalování :)

      Vymazat
  14. Prošla jsem si obdobím hladovění, diet i nervů. Zpětně je mi jasné, že to nestálo za to a byla to jedna z největších blbostí. Nejedla jsem i několik dní, pak jsem to nevydržela a přejídala se, takže kila šla střídavě nahoru a dolů. Věčně jsem byla oteklá a nedělalo mi to dobře. To mi bylo tak 16 let a pak jsem s tím přestala, držela jsem jen občas "dietu" ale prakticky jsem to přestala řešit. Sama od sebe, se mi váha srovnala a jím jak se mi chce...ale to hladovění a ničení se, bylo fakt peklo...
    Dnes sázím na jídlo víckrát denně, bez stresu a sem tam pohyb...Jsem v klidu a doufám, že mě to už nikdy nebude trápit...
    Jinak téma super a blog máš moc pěkný, takže se stávám followerem, opravdu mne to zaujalo:-)
    Budu ráda, když zavítáš a přidáš se i Ty ke mě:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn vidět i názory těch, co si tím prošly:)

      Vymazat
  15. já mám bohužel malý prsa (spíš žádný) a ostatní všechno veliký, což je pravý opak toho co kluci chtějí žejo.. Takže sem několikrat dietu drzela.. moc dlouho to většinou nevydržím, ale snažím se alespon jist pravidelne kdyz uz nic. Upřímně si nedokážu si představit že se najím a pak jdu se vyzvracet - asi bych to ani nedokázala strčit si prsty do krku jenom proto abych náhodou neměla o něco víc kcal. ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou mě přijde, že jsi postavově krásná :) ;)

      Vymazat
  16. Článek jsem si s chutí přečetl, procházím práve změnou (bojuji)...před rokem mi diagnostikovali Anorexii při kolapsu v práci , zhubnul jsem stresem , prací a nespavostí , cvičením ... je to začarovaný kruh , ..ale snažím se se z toho dosati, začal jsem více jíst , nestresovat se a pokouším se více spát .....
    Musím , ale souhlasit s tím , že modní trend je šílený , každý muž (pokud není jako já ) tak se mu líbí děvčata s tvary a ne vyzáblé ... navíc s Anou se pojí spoustu zdravot.problému ... padání vlasů , řídnutí kostí , unáva ...
    Ale někdy jsou příčiny hubnutí někde jinde zakořeněné , ne jen v touze po štíhlosti , ale děkuji za pěkný článek ...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :)