pondělí, května 14, 2012

Nenech, aby Tě maturitní zkouška porazila.

Nyní nastává doba, kdy se velká část studentů/skoro nestudentů (jako každý rok) připravuje na svoje maturitní zkoušky. Jsou tu i tací, kteří svoji zkoušku dospělosti už mají za sebou nebo je teprve za nějaký ten rok čeká. Každoroční strašení profesorů, deprese z nedostatku času nebo zjištění nesprávných informací. Je spousta věcí, které obnáší tato "zkouška dospělosti" a většinou jsou v negativním směru. Jedno je hlavní - věřte si! 

6942853682_ff3c612244_z_large
http://www.flickr.com/photos/marianeb/6942853682/
Musí si tím všichni projít (mluvím k lidem, kteří studují střední školu, kde se zakončuje studium maturitní zkouškou). Vždycky musíte myslet na to, že vlastně maturujete  z takových věcí, co za ty 4 roky ve škole probíráte. Takže pokud spadáte do kategorie lidí, kteří mají za celé roky krásné a úhledné zápisky, které dokonce i částečně umíte, tak máte vcelku vyhráno. Ovšem to neznamená, že když jsi průměrný žák na střední škole, který se sem tam učí a má průměrné známky, maturitu neudělá.

Od minulého roku nastala v České republice novinka - státní maturity. Věc, která se řeší už x desítek let a až pro maturanty roku 2011 nastal ten okamžik, kdy maturují jak státní verzí, tak školní verzí. Já do té kategorie spadám (kdo mě nezná) a maturovala jsem jakoby první pokusný králík státních maturit. Už tehdy jsem od září roku 2010 hlídala každou informaci ohledně státních maturit, abych nedopadla jako studenti rok přede mnou (tito maturanti věděli do listopadu, že maturují státně, ovšem pak byl zlom a z ničeho nic se to změnilo a maturovali jen školní verzí). Modlila jsem se za státní, chtěla jsem ji. Proč? Studovala jsem na jedné z nejlepší škol v Praze (tohle bych sama od sebe neprohlásila, ale kvůli tomu, že to o sobě škola sama hlásí a podle výsledků z maturit jsme někde na 4 místě z celé ČR, tak to říkám) a pro nás by státní maturita znamenala jedno - procházka růžovým sadem. Státní maturita musí být na takové úrovni, že ji zvládnou studenti na učilištích i gymnazisté. Takže chytré hlavičky si spočítají, na jaké úrovni to musí být. 

Tumblr_m32uxln8db1qbv4sdo1_500_large
http://tiffanytreece.tumblr.com/page/10
Jak ale vůbec přistoupit k maturitní honičce tak, aby jste to všechno stíhali? Bohužel, na to není jeden jediný recept, který zaručeně funguje. Jsme jen lidi, každý je jiný a každý se učí a připravuje jinak. Neznamená, že Pepina z Brna má samé jedničky na gymnáziu a den co den se učí, tak bude mít stejný styl přípravy jako Jožin támhle z Kolína někde na střední odborné škole zaměřené na elektrotechniku, který se nejvíc ulejvá a nechodí do školy. Ovšem .. jsou zaručené rady, které můžou (ale i nemusí pomáhat): 

~ čím dřív začneš s přípravou, tím líp 
~ domluvte se s celou třídou na hromadné pomoci při vypracovávání otázek (každý tím ušetří spousty času a pak si podle sebe otázky jen upravíte, ale už nevypracováváte) 
~ udělejte si seznam předmětů, z kterých maturujete a u každého mějte vypsané veškeré názvy maturitní otázek a odškrtávejte, co máte již vypracované
~ tiskněte postupně otázky (není nic horšího, než když zavaříte tiskárnu po vytištění 237 stránky, sourozenci či rodina vás nebude mít ráda)
~ máte někoho ze staršího ročníku, kdo už maturoval na stejné škole? zeptejte se, jak to u nich probíhalo, který profesor kdy co vyžadoval, jak probíhala maturitní zkouška a jak to dotyčný stíhal
~ pokud se během roku neučíte a všechno padne na svatý týden, udělejte si ten nejlepší studijní rozvrh a za každou cenu se ho držte a neupravujte ho 
~ pokud možno, tak v den maturitní zkoušky toho do sebe moc nervěte (to myslím ve stylu jak v učení, tak v jídle - kručení žaludečních nervů a funění žaludku z přecpání není zrovna vhodná kombinace na zkoušku)
~ rozhodně nepijte (jak se říká - panáček na kuráž, to si radši dejte čokoládu) bohužel jsou i školy, kde testy na alkohol dělají a pak vylítnete a nemáte šanci, a určitě neberte žádné prášky na nervy či stres (otupí vás to a sami nebudete vědět, co říkáte)
~ neříkejte "nedám to" ale "určitě to zvládnu, zas tak tupá/ý nejsem"
~ neříkej "ježiš, nechci si vytáhnout otázku č.12" protože si ji následně opravdu vytáhnete
~ při zkoušení z anglického jazyka prostě mluvte (gramatika se hodnotí taky, ale když budete prostě mluvit, tak máte větší jistotu, že dostanete více bodů)
~ při jakékoliv písemce neopravujte nějakou věc víckrát (většinou když nad tím víc a víc přemýšlíte, tak se do toho zamotáte a je to horší)
~ a poslední rada: naučte se opravdu všechny otázky - klidně ty poslední tři otázky jen dvakrát přečtěte, ale aby jste prostě věděli, co tam je (největší zákon schválnosti z 25 otázek jednu vynecháte a bude ji při maturitě opravdu mít)

546750_10150770452146459_536071458_9932206_1335630308_n_large

Veškerým maturantům a maturantkách držím pro letošní rok palce jak na rukou, tak na nohou. Ať už maturujete kdykoliv (ráno či večer), tak ten den prožijte v klidu. A pro budoucí maturanty a maturantky - bojíte se? Není čeho. Odmaturovali i lidi, kteří na to celé 4 roky kašlali. 

Maturujete letos? Máte všechno naučené? Jak se cítíte? 
Ti, co odmaturovali: Jak se na to díváte rok (a více) zpátky? Zopakovali byste si maturitu? Změnili byste něco během toho maturitního roku? 
Ti, co budou za dlouho maturovat: Jak myslíte, že se budete učit? 

21 komentářů:

  1. maturitní zkouška mě čeká příští rok a už teď se toho děsím,jelikož si zkoušíme ty vrze co byli letos atd :),ale děkuju,že si mě uklidnila tímto článkem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě uklidnila .. Proto jsem ten článek psala :) Držím palce :)

      Vymazat
  2. Maturitu bych si nezopakovala ani náhodou, ty nervy okolo, jak mi bylo špatně v ten den, jak jsem se tam rozbrečela. No vůbec, jsem ráda, že ji mám a hotovo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje slova, já taky bulela (u češtiny, jak jsem si vytáhla jednu jedinou knížku, o které jsem nevěděla ani křestní jméno spisovatele) :D Ale prostě - jednou to stačilo a dost :D

      Vymazat
  3. Bonitko, věř mi že tímhle článek si mě uklidnila ! kazdy den se kvůli tomu stresuju, mam takovy svuj učici plan ktereho se snazim drzet co nejvice, po kazde otazce si začinam vic a vic verit, ze to zvladnu, pak mam nekdy takove nervy ze to vubec nezvladnu a porad si opakuju ze sem debil ze tohle se prece nemuzu naučit, ale to tak ma asi kazdy. :D Ještě neumím všechno a to maturuju už v pondělí, v ten den se mnou maturuji lidi co jsou na tom s pamětí mnohem hůř než já a jejich inteligence je nulová (ta holka za nemůže ale je to pravda ) proto mě uklidnuje i to, že maturujeme ve stejný den hned po sobě (jávím, je to hnusné to tak říct)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to :) Hele já jsem sama od sebe odstrašující příklad, my měli svatý týden daleko kratší než vy, takže jsem se toho musela naučit za jeden den daleko víc. Plán jsem si vytvořila a dokázala jsem se ho držet jenom dva dny (opravdu jsem měla svatý týden jenom 7 dní). Na řadu jsem přišla v pondělí a ve středu (v pondělí všechny předměty kromě češtiny, kterou jsem měla ve středu). Kdy jsem se všechno učila? V neděli .. A češtinu? Ještě dopoledne jsem vypracovávala otázky z češtiny! V poledne jsem je tiskla a odpoledne jsem přišla na řadu!
      Věř mi, zvládneš to .. Uč se to ve stylu, který ti nejvíc vyhovuje (ticho, čti si to nahlas). U angličtiny je nejlepší si to všechno pamatovat v češtiny (události, roky, důležité data) a pak to jen na zkoušce přeložíš v hlavě :)

      Vymazat
  4. Jééé Boni, takový článek se hodíí..Maturuju sice až příští rok, ale fedry mám už teď jak hajzl!!..:XX Když vidím kolik toho je, a čeština apod. tyyvole, tak si říkám že se to nikdy nemužu naučit jako:XX.. je toho jak nasranéého:D.. Jako děkuji, za tento článek..dodalo mi to zase trochu víc sebevědomí:D.. Ikdyž nvm no, maturita.. :XXX V prdeli..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sebevědomí nemůžu dodat tak moc, aby všichni si řekli "Jo, tak tím pádem je maturita v pohodě" a nestrachovali se. Strach tam vždycky bude :) Teď se o prázdninách třeba vrhni na všechny knížky z češtiny (myslím tím povinnou četbu), tím si odškrtneš docela jeden velký kus práce ;)

      Vymazat
  5. čeká mě to a cítím se výborně, páč mám od školy chvíli klid a můžu si vstávat kdy chci :D
    to učení je sice nepříjemný, ale zase si říkám - sakra jsou to věci ze kterých nás zkoušeli a testovali tolikrát, že bych byla blbá kdybych něco nevymyslela.. navíc, vydržím týden nestíhavky, pak dva dny zkoušení a mám klid! :))
    státní je super, v tom s Tebou souhlasím :) hlavně didakťáky, je mi stokrát milejší psát něco, co spíš ověřuje logiku a myšlení, než našprtaný fakta. nemusíš se na to nic moc učit, víš jak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi jedno z mála procent žáků, kteří to berou takhle pozitivně a proto to tak dobře zvládneš ;) Kdyby to všichni brali takhle s úsměvem a s energií, tak jsou daleko lepší výsledky .. Když člověk nenechá, aby ho ty nervy pohltily, tak jsou výsledky ještě lepší :D
      Držím palce :* Ale tak u tebe už není dávno třeba :)

      Vymazat
    2. hele, ještě mě napadlo, mohla bys dělat reklamní slogany! :D ten název článku, libovka :D!

      Vymazat
    3. Ty jsi magor!!! :D
      Půjdu kvůli tobě do reklamy, budu velká stár a vymyslím něco daleko lepšího než jen " .. ne, to není nové, to je pravé v Perwol Color Magic" :D

      Vymazat
  6. Zvu na Giveaway!

    http://monleparadis.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji, děkuji :-* Taky jsem chtěla být pořád 19tiletá, je to krásný rok. Bohužel se tak nestalo a je mi dnešním dnem 20 :D A jak řekl můj přítel - už mi táhne na 30 :D Strašné :D

    OdpovědětVymazat
  8. shit, nemám co k tomuhle dodat:D:D:D už jsem měla připravené co bych zhruba napsala, ale opravdu jsi zde všechno zmínila a na nic nezapomněla.. snad jen. fakt se to učit postupně a ne se to snažit naučit všechno dohromady, bo v tom budou mít ještě více guláš než tak.. a ještě ten pocit:D že nic neumí před zkouškou je naprosto normální:DD ......... jinak maturovat znova bych určitě nechtěla:D stačilo mi to 2x a jsem i ráda za tu státní!!! a že jsme měli jen 2 předměty.. a že nebyla hlavní matematika. i když jsem byla na gymnáziu, nedala bych si ji:D to není můj šálek zrovna:D ... tak a dál nevím co napsat:D snad to stačí:D ... btw: ještě, myslím si, že státní maturita je na prd, protože takhle se tím nastaví jakoby úroveň všech škol na STEJNOU ÚROVEŇ ... že to co je na gymnáziu požadují i na odborných školách, to mi příjde nesmyslné, protože ne všude je dostatečný počet hodin na jazyky a matematiku, když mají támhle opravovat auta,... rozumíš?!:D nebo mají lidé stříhat.. a oni jim hodí tohle. tím pádem navyšují nároky na odborné školy, a na gymnáziích a těch lepších školách ta úroveň klesá?!:)) navíc to stojí dost peněz:D a ani otázky mnohdy tomu neodpovídají. nejlepší je vytáhnout otázku a kecat, napsat slohovku a čus. a ne co to je 'MARTI' tvl -.-"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím no, svým způsobem je ta státní maturita na hovno, ale většinou se lidi zajímají jenom o sebe, tak proto jsem to udělala taky a řekla jsem si, že pro mě to prostě bude daleko lehčí a proto jsem ji chtěla :D Taky bych už nechtěla maturovat :// ble .. :D

      Vymazat
    2. přesně tak!:D ... a jako bylo to lehké, ale ani otázky na to nebyly stavěné na to co jsme probírali... to je tež padlé na hlavu:D

      Vymazat
  9. Boni, pěkný článek :) Nám rvou nějaký maturity už od září - jsem v devítce na základce :D Ale sleduju to, čeká mě to až za nějakou dobu, hodně doufám v to, že neudělají matiku jako povinný předmět, protože to by bylo v háji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za 4 roky se toho tolik změní, to třeba i ty státní maturity klidně zruší :)

      Vymazat
  10. Jsem v prváku, a můj gympl je taky na hodně dobré úrovni, takže máš pravdu, že z tohohle pohledu je to hodně velká úleva.. Já jsem odjakživa hroznej trémista, a pak když dostanu jedničku, tak si říkám-Vždyť jsem to úplně uměla, tak proč jsem se tím tak nerovovala.. Ale další test zase.. Mám i docela problém s tím, se začít včas připravovat. Vidíš, teď tady před sebou mám texty na ročníkovou zkoušku, kterou píšu už za pár dní, takžee už ukončuji tento komentář, zavírám Tvůj blog, a jdu se učit:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trémistka? Taky? Achjo :D
      Mám to samé - furt se to učím jak magor a pak za jedna .. ale další test jsem zase v nervech .. :D
      Jo, zavři blog a jdi se učit! :D

      Vymazat

Děkuji za komentář :)